• Anasayfa / ESC Güncel / Açýklama

  • Rekabet Cezalarý Yükseltildi

  • 4054 Sayýlý Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun’da öngörülen REKABET KURULU tarafýndan verilen idari Para Cezalarý 5728 sayýlý yasa ile ARTTIRILMIÞ ve KAPSAMI GENÝÞLETÝLMÝÞ bulunmaktadýr.


    Deðiþikliðin en önemli hususu REKABET ÝHLALLERÝNDE YÖNETÝCÝLERE ve Þirketi temsil yetkisi bulunmayan ÇALIÞANLARA DA yüklü miktarlarda para cezasý getirilmiþtir.


    Geçmiþ uygulamada var olan Yöneticilere verilen usulsüzlük cezalarý devam etmekte olup cezalarda ZAMAN AÞIMI kaldýrýlmýþtýr.

     


    Daha fazla Bilgi için

    Bizleri aramaktan çekinmeyiniz.


    Prof.Dr.Arif ESÝN


    Tüm sorularýnýz için ücretsiz REKABET DANIÞMA MERKEZÝ’ni arayýnýz.


    212.236 96 56 veya esc@escrc.com



     


    Ýdarî Para Cezalarý Hakkýnda


    5728 sayýlý yasa ile 4054 Sayýlý Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun’un cezalara iliþkin maddeleri deðiþmiþ bulunmaktadýr. Deðiþiklik ile cezalar arttýrlýrken, yöneticilere ve ÇALIÞANLARA da þahsi para cezalarý getirilmiþ bulunmaktadýr. Ayrýca geçmiþte bulunan zaman aþýmý maddesi kaldýrýlmýþ bulunmaktadýr. Kanun’un yeni þekli ile;

    MADDE 16- (Deðiþik Madde: 23.1.2008-5728/472. Md.) Kurul, teþebbüs niteliðindeki gerçek ve tüzel kiþiler ile teþebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyelerine;

    a) Muafiyet ve menfi tespit baþvurularý ile birleþme ve devralmalar için izin baþvurularýnda yanlýþ ya da yanýltýcý bilgi veya belge verilmesi,

    b) Ýzne tabi birleþme ve devralmalarýn Kurul izni olmaksýzýn gerçekleþtirilmesi,

    c) Bilgi istenmesi ve yerinde inceleme sýrasýnda eksik, yanlýþ ya da yanýltýcý bilgi veya belge verilmesi ya da bilgi veya belgenin belirlenen süre içinde ya da hiç verilmemesi,

    d) Yerinde incelemenin engellenmesi ya da zorlaþtýrýlmasý,

    hallerinden


    (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenler için ÞÝRKETLER ile DERNEKLER veya bu DERNEK ÃœYELERÝ karardan bir önceki mali yýl sonunda oluþan veya bunun hesaplanmasý mümkün olmazsa karar tarihine en yakýn mali yýl sonunda oluþan ve Kurul tarafýndan saptanacak olan YILLIK GAYRÝ SAFÝ GELÝRLERÝNÝN BÝNDE BÝRÝ ORANINDA,


    (d) bendinde belirtilenler için ise ayný þekilde saptanacak olan GAYRÝ SAFÝ GELÝRLERÝNÝN BÝNDE BEÞÝ ORANINDA idarî para cezasý verir.


    Ancak bu esasa göre belirlenecek ceza ONBÝN TÃœRK LÝRASINDAN AZ OLAMAZ.


    YOÐUNLAÞMA ÝÞLEMLERÝNDE Kanunu’a muhalefet edenlere idarî para cezasý birleþme iþlemlerinde taraflarýn herbirine, devralma iþlemlerinde ise sadece devralana verilir.


    Yerinde incelemenin mahkeme kararý ile gerçekleþtirilmesi, yerinde incelemenin engellenmesi ve zorlaþtýrýlmasýna iliþkin olarak bu Kanunda öngörülen idarî para cezasýnýn uygulanmasýný engellemez.


    Rekabeti kýsýtlayýcý UYUMLU EYLEM, ANLAÞMA, DERNEK KARARLARI, HAKÝM DURUMUN KÖTÃœYE KULLANILMASI ve HAKÝM DURUMA GEÇÝREN YOÐUNLAÞMALAR maddelerinde yasaklanmýþ davranýþlarda bulunanlara, ceza verilecek ÞÝRKET ile DERNEKLER veya DERNEK ÃœYELERÝ nihai karardan bir önceki mali yýl sonunda oluþan veya bunun hesaplanmasý mümkün olmazsa nihai karar tarihine en yakýn mali yýl sonunda oluþan ve Kurul tarafýndan saptanacak olan YILLIK GAYRÝ SAFÝ GELÝRLERÝNÝN YÃœZDE ONUNA KADAR idarî para cezasý verilir.


    TEÞEBBÃœS VEYA TEÞEBBÃœS BÝRLÝKLERÝNE ÜÇÜNCÃœ FIKRADA BELÝRTÝLEN ÝDARÃŽ PARA CEZALARI VERÝLMESÝ HALÝNDE, ÝHLALDE BELÝRLEYÝCÝ ETKÝSÝ SAPTANAN TEÞEBBÃœS VEYA TEÞEBBÃœS BÝRLÝÐÝ YÖNETÝCÝLERÝNE YA DA ÇALIÞANLARINA TEÞEBBÃœS VEYA TEÞEBBÃœS BÝRLÝÐÝNE VERÝLEN CEZANIN YÃœZDE BEÞÝNE KADAR ÝDARÃŽ PARA CEZASI VERÝLÝR.


    Kurul, üçüncü fýkraya göre idarî para cezasýna karar verirken, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayýlý Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin ikinci fýkrasý baðlamýnda, ihlalin tekerrürü, süresi, teþebbüs veya teþebbüs birliklerinin piyasadaki gücü, ihlalin gerçekleþmesindeki belirleyici etkisi, verilen taahhütlere uyup uymamasý, incelemeye yardýmcý olup olmamasý, gerçekleþen veya gerçekleþmesi muhtemel zararýn aðýrlýðý gibi hususlarý dikkate alýr.


    KANUNA AYKIRILIÐIN ORTAYA ÇIKARILMASI AMACIYLA KURUMLA AKTÝF ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPAN TEÞEBBÃœS YA DA TEÞEBBÃœS BÝRLÝKLERÝ VEYA BUNLARIN YÖNETÝCÝLERÝ VE ÇALIÞANLARINA, ÝÞBÝRLÝÐÝNÝN NÝTELÝÐÝ, ETKÝNLÝÐÝ VE ZAMANLAMASI DÝKKATE ALINARAK VE GEREKÇESÝ AÇIK BÝR ÞEKÝLDE GÖSTERÝLMEK SURETÝYLE ÜÇÜNCÃœ VE DÖRDÃœNCÃœ FIKRALARDA BELÝRTÝLEN CEZALAR VERÝLMEYEBÝLÝR VEYA BU FIKRALARA GÖRE VERÝLECEK CEZALARDA ÝNDÝRÝM YAPILABÝLÝR.


    Nispi Ýdarî Para Cezasý


    MADDE 17- (Deðiþik Madde: 23.1.2008-5728/473. Md.) Kurul, teþebbüs ve teþebbüs birliklerine, 16 ncý maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen cezalar saklý kalmak kaydýyla,

    a) Nihai karar veya geçici tedbir kararý ile getirilen yükümlülüklere ya da verilen taahhütlere uyulmamasý,

    b) Yerinde incelemenin engellenmesi ya da zorlaþtýrýlmasý,

    c) Bilgi istenmesi ve yerinde inceleme sýrasýnda eksik, yanlýþ ya da yanýltýcý bilgi veya belge verilmesi ya da bilgi veya belgenin belirlenen süre içinde ya da hiç verilmemesi,


    durumunda HER GÃœN ÝÇÝN, ilgili teþebbüsler ile teþebbüs birlikleri ve/veya bu birliklerin üyelerinin karardan bir önceki mali yýl sonunda oluþan, bunun hesaplanmasý mümkün olmazsa karar tarihine en yakýn mali yýl sonunda oluþan ve Kurul tarafýndan saptanacak olan YILLIK GAYRÝ SAFÝ GELÝRLERÝNÝN ONBÝNDE BEÞÝ ORANINDA idarî para cezasý verir.



    Para Cezalarý ve Süreli Para Cezalarýnda Zaman aþýmý


    Madde 19- (Mülga: 23.1.2008-5728/578. Md.)