Rekabet Hukuku / Sorularla Rekabet Kanunu
4
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul üyelerinin görevlerine son verilebilir mi?
Kurul Başkan ve üyelerinin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemez. Ancak Kurul Başkan ve üyeleri atanmaları için gerekli şartları kaybettikleri veya göreve başlamadan önce maliki oldukları her türlü sermaye piyasası mevzuatı anlamındaki menkul kıymetlerini üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar sıhri hısımları dışındakilere satmak veya devretmek suretiyle elden çıkartmadıkları ya da Kanun'la verilen görevle ilgili olarak suç işledikleri mahkeme kararı ile sabit olduğu hallerde Kurul Başkan ve üyelerin görevleri sona erer.
Gizle
5
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurum'un gelirleri nelerdir?
Kurumun Gelir Kalemler; Bakanlık bütçesine konacak ödenek, yeni kurulacak anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördü nispetinde yapılacak ödemeler ile yayın ve sair gelirlerden oluşmaktadır. 4822 sayılı Kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 39. maddesinin (b) bendi uyarınca, yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde, artan kısmın binde biri nispetinde yapılacak ödemeler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası veya muhabiri olan T.C. Ziraat Bankası nezdinde açılacak hesapta toplanır ve bu hesapta toplanan tutarın yüzde kırkı her ay sonunda Rekabet Kurumu hesabına aktarılır.
Gizle
6
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre cezaların zaman aşımı ne şekilde ortaya çıkabilir?
Kurul'un para cezası ve süreli para cezası verme yetkisi aşağıda belirtilen zamanaşımı sürelerine tabidir.
Teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin başvurusu veya bildirimle, bilgi verme ya da yerinde inceleme yapılmasıyla ilgili hükümlerin ihlali halinde üç yıl,
Diğer hallerde beş yıl,
Zamanaşımı için süre, ihlalin vuku bulduğu gün işlemeye başlar. Sürekli veya tekrarlanan ihlaller söz konusu ise süre, ihlalin sona erdiği ya da en son tekrarlandığı günden itibaren başlar. Bu ihlalle ilgili olarak Kurul'un inceleme veya araştırma amacıyla yapacağı herhangi bir işlem, bu işlemin ilgili taraflardan birine tebliği anından itibaren zamanaşımını keser. Ayrıca karar aleyhine yargı yoluna başvurulmuş olması zamanaşımı süresini keser.
Gizle
9
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul'un verebileceği para cezaları nelerdir?
Kurul, teşebbüs niteliğindeki gerçek ve tüzel kişiler ile teşebbüs birlikleri ve/veya bu birliklerin üyelerine süreli para cezaları ve para cezaları verebilmektedir. Bu cezalara bakıldığında para cezaları kapsamında:
Muafiyet, menfi tespit ve birleşme veya devralma için izin başvurusu ile bu Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan anlaşmalara ilişkin bildirim ve başvurularda yanıltıcı veya yanlış bilgi verilmesi halinde 5.941.589.000 TL;
Kurul kararı ile bilgi isteme veya yerinde inceleme hallerinde eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgi verilmesi halinde 5.941.589.000 TL;
Birleşme veya devralmanın ya da mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi; mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü; mal veya hizmetlerin arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi; rakip teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırılması, kısıtlanmaya veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi; eşit, hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması; anlaşmanın niteliği veya ticari teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da arz edilen hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi kapsamına giren anlaşma uyumlu eylem ve kararların süresi içinde bildirilmemesi halinde 2.970.794.000 TL;
Muafiyetin verilmesinin Kurul tarafından belirli şartların ve/veya belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesine bağlandığı durumlarda ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde 3.564.952.000 TL verilir.
Ayrıca yukarıda belirtilen yasaklar ve ticari faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler; eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayrımcılık yapılması; bir mal veya hizmetle birlikte, diğer mal veya hizmetin satın alınmasını veya aracı teşebbüsler durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın veya hizmetin, diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da satın alınan bir malın belirli bir fiyatın altında satılmaması gibi tekrar satış halinde alım satım şartlarına ilişkin sınırlamalar getirilmesi; belirli bir piyasadaki hakimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticari avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler; tüketicinin zararına olarak üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması ve birleşme veya devralma işleminin sona erdirilmesine; hukuka aykırı olarak gerçekleştirilmiş olan tüm fiili durumların ortadan kaldırılmasına; şartları ve süresi Kurul tarafından belirlenecek şekilde ele geçirilen her türlü payın veya mal varlığının eğer mümkünse eski maliklerine iadesine, bu mümkün olmadığı takdirde üçüncü kişilere temlikine ve devrine; bunların eski malik veya üçüncü kişilere temlik edilmesine kadar geçen süre içinde devralan kişilerin devralınan teşebbüslerin yönetimine hiçbir şekilde katılmayacağına ve gerekli gördüğü diğer tedbirlerin alınmasını uygulamayanlara 11.883.182.000 TL'den aşağı olmamak üzere, ceza verilecek teşebbüs niteliğindeki gerçek ve tüzelkişiler ile teşebbüs birlikleri ve/veya bu birliklerin üyelerinin bir yıl önceki mali yıl sonunda oluşan ve Kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirin yüzde onuna kadar para cezası verilir.
Tüzel kişiliği olan teşebbüs ve teşebbüs birliklerinin yukarıda belirtilen para cezalarına çarptırılmaları halinde, bu tüzel kişiliğin yönetim organlarında görev alan gerçek kişilere de şahsen verilen cezanın yüzde onuna kadar ayrıca para cezası uygulanır.
Süreli Para Cezaları kapsamında ise:
Kurul, teşebbüs ve teşebbüs birliklerine kararda belirtilecek tarihten başlamak üzere her gün için;
Kurul nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu durumlarda koruyucu nitelikte aldığı karara göre ihlale son verilmesine ve diğer tedbirlere ilişkin karara uyulmaması halinde 2.970.794.000 TL;
Birleşme ve devralmalarda Kurul kararlarının ve tedbirlerinin yerine getirilmemesi halinde 1.485.395.000 TL;
Muafiyet ve Menfi Tespit Kararları'nın geri alınmasına veya tarafların belirli davranışlarının yasaklanmasına sebebiyet veren davranışların yapılması halinde 1.485.395.000 TL;
Kurul uzmanlarının teşebbüs ve teşebbüs birliklerinde yerinde inceleme yapmalarının engellenmesi halinde 1.188.315.000 TL
Süreli para cezası verir.
Yukarıda belirtilen her türlü para cezası idari nitelikte para cezasıdır. Para cezası veya süreli para cezası bu Kanun'a aykırı hareket eden tarafların her birine ayrı ayrı uygulanır.
Gizle
10
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un içerisinde hapis cezası mevcut mudur?
Rekabet Kanunu içerisinde düzenlenen cezalar sadece idari nitelikte olup, hürriyeti bağlayıcı ceza niteliğinde değildir. Ancak Kurul'un aldığı kararların infazına muhalefet etmek, evrakta tahrifat yapmak, yetkili kişilerin araştırmalarını engellemek, zor kullanmak gibi eylemlerde bulunulduğu durumlarda Türk Ceza Kanunu, Vergi Usul Kanunu vb. kanunlarda düzenlenmiş suç tiplerinin oluşağı hususunda şüphe bulunmamaktadır. Ancak salt Rekabet Kanunu'nda düzenlenen rekabeti kısıtlayıcı fiillerden dolayı Kanun'a muhalif eylemlerde bulunanlara karşı uygulanan, Türk Ceza Kanunu kapsamındaki ceza niteliğinde bulunan hürriyeti bağlayıcı ceza veya para cezası bulunmamaktadır. Uygulanan para cezaları idari nitelikte olup, bunların tahsili de 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Gizle
12
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre zarara uğrayan kişi veya teşebbüslerin tazminatlarının tahsili ne şekilde gerçekleşecektir?
Her kim Rekabet Kanunu'na aykırı olan eylem, karar, sözleşme veya anlaşma ile rekabeti engeller, bozar ya da kısıtlarsa yahut belirli bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu kötüye kullanırsa, bundan zarar görenlerin her türlü zararını tazmine mecburdur. Zararın oluşması birden fazla kişinin davranışları sonucu ortaya çıkmış ise bunlar zarardan müteselsilen sorumludur. Rekabetin engellenmesi, bozulması veya kısıtlanması sonucu bundan zarar görenler, ödedikleri bedelle, rekabet sınırlanmasaydı ödemekte olacakları bedel arasındaki farkı zarar olarak talep edebilirler. Bu durumda rekabetin sınırlanmasından etkilenen rakip teşebbüsler, bütün zararlarının tazminini rekabeti sınırlayan teşebbüs ya da teşebbüslerden talep edebilir.
Gizle
13
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul'a inceleme aşamasında bilgi verilmemesi veya yanlış bilgi verilmesi durumunda uygulanacak yaptırımlar nelerdir?
Rekabet Kurulu'nun değişik inceleme aşamalarında örneğin muafiyet, menfi tespit ve birleşme veya devralma için izin başvurusu ile bu Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan anlaşmalara ilişkin bildirim ve başvurularda ve ayrıca Kurul kararı ile bilgi isteme veya yerinde inceleme hallerinde eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgi verilmesi halinde 5.941.589.000 TL para cezası verme yetkisi vardır. Aynı şekilde Kanun'un 17nci maddesinin (d) bendi uyarınca, Kurul uzmanlarının yerinde inceleme yapmalarının engellenmesi halinde 1.188.315.000 TL. süreli para cezası uygulanmaktadır. Bu para cezaları teşebbüs niteliğindeki gerçek ve tüzel kişiler ile teşebbüs birlikleri ve/veya bu birliklerin üyelerine uygulanır.
Gizle
14
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul, hangi evrakları inceleyebilir?
Rekabet Kurulu teşebbüslerin veya teşebbüs birliklerinin; defterlerini, her türlü evrak ve belgelerini inceleyebilir ve gerekirse suretlerini alabilir; belirli konularda yazılı veya sözlü açıklama isteyebilir; teşebbüslerin her türlü mal varlığına ilişkin yerinde incelemeler yapabilir.
İlgililer istenen bilgi, belge, defter ve sair vasıtaların suretlerini vermekle yükümlüdür. Yerinde incelemenin engellenmesi veya engellenme olasılığının bulunması durumunda Sulh Ceza Hakimi kararı ile yerinde inceleme yapılır. Yapılan son değişiklikler ile Kanun'a eklenen bu hüküm, Kurum'un yerinde inceleme kararına uyulmasını zorlamak açısından getirilmiş bir hüküm olmaktadır. Yapılan yerinde incelemeler sırasında teşebbüs yetkilileri Kurum uzmanları tarafından istenen belgeleri bulmak, uzmanlara bu konuda yardımcı olmak durumundadırlar.
Gizle
15
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul'un kurum ve kuruluşlarda inceleme yetkisi nedir?
Rekabet Kurulu, Rekabet Kanunu'nun kendisine verdiği görevleri yerine getirirken gerekli görüldüğü hallerde, teşebbüs ve teşebbüs birliklerinde incelemelerde bulunabilir. İnceleme Kurul emrinde çalışan uzmanlar tarafından yapılır. Uzmanlar incelemeye giderken yanlarında incelemenin konusunu, amacını ve yanlış bilgi verilmesi halinde idari para cezası uygulanacağını gösteren bir yetki belgesi bulundururlar.
Teşebbüsler, yerinde inceleme sırasında yetkili temsilcilerinin veya avukatlarının beklenmesini isteyebilirler. Teşebbüslerin savunma haklarını teminen bu tür taleplerin yerine getirilmesi yani yasal temsilcilerin beklenmesi gerekmektedir.
Gizle
16
-
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a göre Kurul, inceleme süresinde nasıl ve kimlerden bilgi isteyebilir?
Kurul, Rekabet Kanun'un kendisine verdiği görevleri yerine getirirken, gerekli gördüğü her türlü bilgiyi tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, teşebbüslerden ve teşebbüs birliklerinden isteyebilir. Bu makamlar, teşebbüsler ve teşebbüs birliklerinin yetkilileri istenen bilgileri Kurul'un belirleyeceği süre içinde vermek zorundadır.
Rekabet Kurulu adına hareket eden ve Kurul tarafından belirlenip görevlendirilen Kurul üyesi ve raportörlerden oluşan bir heyet Soruşturma safhasında Kanun'un öngördüğü bilgi isteme ve yerinde inceleme yetkilerini kullanabilir. Belirtilen bu süre içinde lüzumlu gördükleri evrakın gönderilmesini ve her türlü bilginin verilmesini taraflardan ve ilgili diğer yerlerden isteyebilir. Kurul'un Soruşturma safhasında bu Kanun'u ihlal ettiği iddia edilen kişi veya kişiler, kararı etkileyecek her türlü bilgi ve delili her zaman Kurul'a sunabilir.
Haklarında Soruşturmaya başlandığı bildirilen taraflar Sözlü Savunma hakkını kullanma taleplerine kadar Kurum bünyesinde kendileri ile ilgili düzenlenmiş her türlü evrakın ve mümkünse elde edilmiş olan her türlü delilin bir nüshasının kendilerine verilmesini isteyebilirler. Kurul, tarafları bilgilendirmediği ve savunma hakkı vermediği konuları kararlarına dayanak yapmaz.
Kanun'un 16ncı maddesinin (b) bendinde bilgi isteme durumunda eksik yanlış ya da yanıltıcı bilgi verilmesi cezai yaptırıma tabi tutulmakla birlikte, taraflarca bilgi verilmemesi herhangi yaptırıma (süreli para cezası) bağlanmamıştır.
Gizle
123...6>