• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un Ana Esasları ve 1998/3 Sayılı Tebliğ -Motorlu Taşıt Araçlar ve Servis Anlaşmaları Tebliği-

    • Sayfa : 2/2
      <12

    Grup muafiyetleri kapsamında Rekabet Kurumu Başkanlığı bir dizi muafiyet tebliğleri yayımlamaktadır. Sözkonusu Grup Muafiyetleri: Tek Elden Dağıtım (Tebliğ No: 1997/3), Tek Elden Satın Alma (Tebliğ No: 1997/4), Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis (Tebliğ No:1998/3) anlaşmalarına uygulanmaktadır. 



    Rekabet Kurumu Başkanlığı'nın yayımladığı son tebliğ olan Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmaları'na ilişikin düzenleme; iki teşebbüsün taraf olduğu ve bir tarafın karayollarında kullanım amaçlı üç veya daha fazla tekerlekli motorlu yeni taşıt araçları ile bunlarla birlikte yedek parçalarını ülkenin tamamında veya belirlenmiş bir bölümünde yeniden satış amacıyla yalnız diğer tarafa veya onunla birlikte dağıtım sistemi içinde yeralan belirli sayıdaki teşebbüslere vermeyi kabul ettiği anlaşmalara uygulanmaktadır. 



    Karşılıklı tarafların (Sağlayıcı ve Dağıtıcı) grup muafiyeti kapsamına giren yükümlülüklerine bakıldığında; sağlayıcının, anlaşma konusu malları anlaşma bölgesi içinde tüketiciye doğrudan satmaması ve bu mallar için servis sunmaması esası getirilmektedir. Buna karşılık satıcının da, sağlayıcının onayı olmaksızın, anlaşma konusu mallar üzerinde değişiklik yapmaması; ayrı satış yerlerinde, ayrı bir yönetimle ve ayrı bir yasal varlık halinde ve markalar arasında karışıklıktan kaçınacak şekilde satış halleri hariç olmak üzere üreticiden başka kişiler tarafından sunulan yeni taşıt araçlarını satmaması; ortak bakım ve onarım birimlerinde verilen satış sonrası hizmetlerde üçüncü kişilerin sağlayıcı tarafından yapılan yatırımlardan, özellikle araç-gereç ve eğitimli personelden, haksız yere yararlanmasına izin vermemesi; anlaşma konusu mallarla aynı kalitede olmayan başka yedek parçaları satmama, tamir ve bakımda kullanmaması; anlaşma bölgesi içinde faaliyet gösteren teşebbüslerle anlaşma konusu mallara ilişkin olarak dağıtım veya servis anlaşmaları yapmaması; anlaşma bölgesi dışında dağıtım için şube veya depo açmaması; dağıtım sistemi içinde yer almayan başka bir satıcıya anlaşma konusu malları satmama veya anlaşmanın kapsadığı ürün yelpazesinde yer alan yedek parçaları, motorlu taşıt araçlarının bakım ve onarımında kullanılmadıkça temin etmemesi, vb. yükümlülükler getirilmektedir. Bunların dışında şartlı olarak daha pekçok ek yükümlülükler de getirmek mümkündür. 



    Öte yandan grup muafiyetin sektörün tümünden kaldırılması halleri de mevcuttur. Bu hallere bakıldığında; anlaşma konusu mallar ülkenin tümünde veya önemli bir bölümünde aynı mallarla veya tüketici tarafından nitelikleri, fiyatı ve kullanım amaçları bakımından, eş sayılan mallarla etkin rekabet halinde olmaması; muafiyetin sağladığı bir yükümlülük nedeniyle anlaşma konusu malların fiyatı veya temin koşulları bölgeler arasında önemli farklılıklar göstermesi ve üretici veya dağıtım sistemi içindeki bir teşebbüs anlaşma konusu mallara haklı görülemeyecek ayırımcı fiyatlar veya satış koşulları uygulaması halleri görülmektedir.

      Sayfa : 2/2
      <12