• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA)

    • Sayfa : 5/5
      <1...345



    Rekabet Hukuku açısından, Türkiye-AT ilişkilerinde Türkiye Cumhuriyeti, Ankara Anlaşması ve Katma Protokol ile Birlik Antlaşması'nın 81, 82 ve 86. maddelerine uyumlu bir rekabet kanununu yürürlüğe sokmayı başarmıştır. 



    Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti, 6 Mart 1995 tarihli ve 1/95 Sayılı 36. Dönem Ortaklık Konseyi Kararı'nın 32, 33 ve 39 maddeleri ile tüm rekabet mevzuatını aynı ilkeler doğrultusunda kabul etmiştir. Böylelikle AB içtihat hukuku ve muafiyet rejimi Türkiye'de uygulama alanı bulmuştur. 



    AB ile Türkiye arasında rekabet mevzuatının uyumlaştırılmasının temel amaçlarının, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunda mevzuat uyumunun sağlanması ve malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımı hedefine yönelik olarak Ortak Pazar'daki mevzuat ortamının Türkiye'de de tesisi, AB ve Türkiye'nin uyguladıkları antidamping uygulamalarının durdurulması ve sonuç olarak Türkiye'de sosyal dengelerin sermayenin tabana yayılmasını temin ederek muhafazası ile mal ve hizmet piyasalarının rekabetçi özelliğinin pekiştirilmesi ve verimliliğinin arttırılması olduğu düşÃ¼nülmektedir. 



    Türkiye uygulamaları üzerine geniş izahatlar benden sonraki konuşmacı arkadaşlarım tarafından sunulacaktır. Ancak son söz olarak üzerinde önemle durmak istediğim konu burada bulunan rekabet otoritelari tamsilcilerinin ülke uygulamalarında Avrupa Birliği Rekabet Hukuku prensiplerini benimsemeleri ve Türkiye örneğinden yararlanmalarıdır. Zira ABD Rekabet Hukuku uygulamaları Avrasya mantığına aykırıdır. Ayrıca Türk Rekabet Otoritesi Avrupa Birliği üyesi diğer ulusal rekabet otoritelerine göre çok daha deneyimlidir. Çünkü Avrupa Birliği'nde 2000 yılının başına kadar ulusal otoritelerin pek bir yetkisi yoktu, hemen hemen tüm yetkiler Brüksel Komisyonu'nun ilgili Rekabet Genel Müdürlüğü'ndeydi. O bakımdan Ãœye Ãœlke rekabet deneyimi Türkiye'ninki ile makayese edildiğinde yeterli değilidir. 

     


     

    [1] SOUTY F.: Le droit de la concurrence de l'Union Européenne, Montchrestien, Paris, 1997, s:23 



    [2] GEORGE K. & JACQUEMIN A.: Competition Policy in European Community, Harwood, N.Y., 1989, s:87 



    [3] BAYDAROL C.: Avrupa Birliğini Kuran Andlaşma, İKV, İstanbul, 1993 



    [4] Aff. 6/72, Euroemballage & Continental Can k. Komisyon, Rec. 1973, s:215.
     

      Sayfa : 5/5
      <1...345