• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • AVRUPA TOPLULUKLARI ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ arasında REKABET KANUNLARINA ilişkin UYGULAMALARDA UZLAŞMA KOMİTESİ İLKELERİNİN YÜRÜRLÜĞE KONULMASI hakkında ANLAŞMA

    • Sayfa : 2/4
      <1234>



    II. Avrupa Toplulukları ve ABD arasında Rekabet Kanunlarına ilişkin uygulamalarda Uzlaşma Komitesi ilkelerinin yürürlüğe konulması hakkındaki Anlaşma 



    ABD ve AT Komisyonu arasında görüşbirliğine varılan Anlaşma taslağında, taraflardan birisinin çıkarlarının zarar gördüğü eylemin diğer tarafın sınırları dahilinde gerçekleşmesi durumunda, zarar gören taraf diğer taraftan gerekli önlemlerin alınmasını Uzlaşma Komitesi yoluyla talep edebilir. Bu tip uygulamalar, ABD'nin sınırötesi yetki iddialarının Uzlaşma Komitesi yoluyla yumuşatılması anlamına da gelmektedir. 



    Anlaşma taslağı, 1991 anlaşmasının V. Maddesi'nin daha da geliştirilmesiyle oluşturulmuştur. Taslak, hem Uzlaşma Komitesi oluşturulması ile ilgili kuralları koyarken; hem de gerekli durumlarda taraflardan birinin uygulamaları ertelemesi veya askıya alması durumunu içermektedir. 



    Askıya Alma veya Erteleme, rekabeti kısıtlayıcı eylemlere karşı önlem alınmasına yönelik talepte bulunan tarafın tüketicilerini doğrudan, kesin ve kapsamlı olarak etkilemediği durumlarda veya eylemlerin diğer tarafın sınırları dahilinde gerçekleştiği takdirde düşÃ¼nülecektir. 



    Askıya Alma veya Erteleme'nin gerçekleşmesi için, bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir: 



    talebin, talepte bulunulan tarafın yasalarına uygunluğu., 



    talepte bulunan tarafın uygulamalar hakkında ve soruşturmanın ilerleyişi hakkında sürekli bilgilendirilmesi, 



    son olarak da, konu hakkında talepte bulunan tarafın isteklerinin gözönünde tutulmasıdır. 



    Anlaşma taslağıyla, taraflara Askıya Alma veya Erteleme için bir zorunluluk getirilmemiştir. Bu sayede, taraflara çıkarlarının bulunmadığı durumlarda talepleri reddetme hakkı sağlanmıştır. Kimi durumlarda da, soruşturmanın karşılıklı taraflarca paralel olarak yürütülmesi gerekecektir. Anlaşma uyarınca bu tür soruşturmalar ancak iki tarafın pazarının zarar görmesi durumunda açılacaktır. Taraflardan birinin ihracatının korunması amacıyla kullanılmayacaktır. 



    Birleşmeler ve devralmalar, ABD ve AT arasında mevzuat bazında büyük farklılıklar bulunması nedeniyle anlaşma taslağının içeriğinin dışında bırakılmıştır. 



    III. Sonuç 



    Anlaşma Taslağı'nın gerekli onayları aldıktan sonra yürürlüğe girmesi, ABD-AT ilişkilerinde ve dolayısıyla küresel ekonominin işleyişinde çok önemli bir dönüm noktasını oluşturacaktır. 



    Bu uygulama ile Dünya'daki ekonomik etkinlikleri, firmaların faaliyet alanlarını düzenleyen ve fevkalade önemli bir yeri olan Rekabet Hukuku'nun uluslararası işbirliğinde en etkin ve belirleyici örneği oluşturulmuş olacaktır. 



    Bunun ardından belki de DTÖ örneğinde olduğu gibi, uluslar topluluğunun tüm üyelerinin kabul edeceği ve ulusal rekabet kurallarının birbiri ile uyumlu olduğu ve de tüm rekabet yasalarının birbirleri ile konuşabildiği bir sistem oluşturulabilecektir. Oradan da bir Dünya Rekabet Kurulu'nun kurulması mümkün olabilecektir. 

      Sayfa : 2/4
      <1234>