• Rekabet Hukuku / Yayınlarımız

  • AVRUPA TOPLULUKLARI ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ arasında REKABET KANUNLARINA ilişkin UYGULAMALARDA UZLAŞMA KOMİTESİ İLKELERİNİN YÜRÜRLÜĞE KONULMASI hakkında ANLAŞMA

    • Sayfa : 4/4
      <1234



    Madde IV.2 (b) 



    Askıya alma ve Erteleme ancak ve ancak ters etkilerin talepte bulunan taraf üzerindeki etkileri yeterince ve tam olarak talepte bulunulan tarafça incelendikten sonra yürürlüğe konulacaktır. Bununla birlikte, her iki tarafın pazarlarının da zarar gördüğü ve kamu çıkarının söz konusu olduğu durumlarda, taraflar paralel yönde soruşturmalar açabilirler. 



    Madde IV.2 (c) 



    Askıya alma veya Erteleme'nin gerçekleşmesi için talepte bulunulan tarafça kabul edilmesi gereken bazı koşullar mevcuttur. Bu taahhütlerin ortaya konması, talepte bulunan tarafın Askıya Alma veya Erteleme eylemini başlatması için yeterli güvenin oluşması için gereklidir. Talepte bulunulan taraf, eylemin soruşturulması için ellerindeki olanakları ve kaynakları en iyi şekilde kullanacak ve talepte bulunan tarafı konu hakkında sürekli bilgilendirecek. 



    Talepte bulunulan taraf soruşturmayı, Askıya alma veya Erteleme'nin başlatıldığı tarihten itibaren altı ay içerisinde veya tarafların Rekabet Kurumları'nın anlaşacağı bir süre içinde tamamlayacaktır. Talepte bulunulan taraf, soruşturma sırasında ve soruşturmayı tamamlamadan önce diğer tarafın görüşlerini ve taleplerini dikkate alacak ve görüş almadan karar vermeyecektir. 



    Tarafların bilgilendirilmesi sırasında, gizlilik dereceli bilgilerin geçilmesinden önce bilgi kaynaklarının onayı alınmalıdır. 



    Talepte bulunan taraf Askıya Alma veya Erteleme'ye gerek görmediği durumlarda, talepte bulunulan tarafı bu kararın nedenleri konusunda aydınlatmalıdır. 



    Madde IV.3 



    Talepte bulunan taraf, Madde IV.2'de belirtilen kriterler karşılanmasa bile, Askıya Alma veya Erteleme uygulamasını başlatabilir. 



    Madde IV.4 



    Önceden Askıya Alma veya Erteleme eylemine giren bir taraf, sonradan Rekabeti kısıtlayan eylemlere karşı bir uygulama başlatabilir. Böyle durumlarda, diğer tarafı, bu değişilikle ilgili uyarmak zorundadır. Ulaşılmak istenen sonuç, işbirliği mekanizmasının neden yetersiz kaldığının anlaşılmasıdır. İki tarafında rekabeti kısıtlayan eylemlere karşı bir uygulamaya başlayacağı durumlarda, mümkünse, 1991 anlaşmasının koşullarına uygun olarak işbirliği yapmaları öngörülmektedir. 



    Madde V - Bilginin kullanımı ve Gizlilik 



    Anlaşma çerçevesinde değişimi öngörülen bilgilerin kaynaklarının onayı alınmak kaydıyla, yalnızca anlaşmada adı geçen eylemler için kullanılması, bilginin gizliliği ilkesi için gereklidir. 



    Madde VI - 1991 Anlaşmasıyla olan bağlantı 



    Ãœzerinde görüş birliğine varılan anlaşma taslağı, 1991 anlaşmasıyla doğrudan ilintilidir. Bu yüzden beraber değerlendirilmeleri gerekmektedir. Yapılan yenilik, Uzlaşma Komitesi kavramının genişletilmesidir. 



    Madde VII - Yürürlükteki Yasa 



    Anlaşma taslağı taraf ülkelerin Rekabet Kanunları'nda herhangi bir değişikliğe yol açmamaktadır. 



    Madde VIII - Yürürlüğe giriş ve yürürlükten kalkma 



    Yürürlüğe girecek Anlaşma, taraflardan birinin, 60 gün önceden bildirim yapması halinde yürürlükten kalkacaktır.

      Sayfa : 4/4
      <1234