• Rekabet Hukuku / Rekabet Bülteni

  • Sayı : 8 / Yıl : 2002

  • Rekabet Kurumu ile Telekomünikasyon Kurumu Arasındaki İşbirliği Hakkında Protokol



  • Rekabet Kurumu ile Telekomünikasyon Kurumu arasındaki işbirliğinin ana esaslarını belirleyen Protokol imzalanmış bulunmaktadır. Yetki karmaşasının önlenmesini amaçlayan protokol kurumlar arası işbirliğinin özgün örnekleri arasında yer almaktadır. Aşağıda Rekabet Kurulu ve Telekomünikasyon kurumu arasında imzalanan Protokol sunulmaktadır.




    Rekabet Kurumu ile Telekomünikasyon Kurumu

    Arasındaki İşbirliği Hakkında

    Protokol



    BİRİNCİ BÖLÜM

    Taraflar, Tanımlar, Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak

    ve Bilgi Aktarımı




    Taraflar

    Madde 1- Bu Protokolun tarafları, Rekabet Kurumu ve Telekomünikasyon Kurumudur.



    Tanımlar ve Kısaltmalar

    Madde 2- Bu Protokolün uygulanmasında;



    RK : Rekabet Kurumunu,

    TK : Telekomünikasyon Kurumunu,

    Koordinasyon Komitesi : Rekabet Kurumundan ilgili Başkan Yardımcısı, II. Daire Başkanı ve Telekomünikasyon Kurumundan ilgili Başkan Yardımcısı, Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi Başkanı ile her iki Kurum tarafından belirlenen en fazla beşer ilgili personelden oluşan komiteyi,

    ifade eder.



    Bu Protokolde yer almayan tanımlar için 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat ile 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu, 2813 sayılı Telsiz Kanunu ve ilgili mevzuattaki tanımlar esas alınır.



    Amaç

    Madde 3-
    Bu Protokolün amacı; tarafların telekomünikasyon sektöründe serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamının tesisine ve geliştirilmesine yönelik yetki ve görev alanlarına giren konuların daha etkin bir şekilde ele alınmasına ilişkin usulü belirlemek, işletmecilerin şikayetlerini veya bildirimlerini her iki Kuruma veya Kurumlardan birine götürerek birbirleriyle çelişebilecek nitelikte ve/veya kendisi için en uygun yönde kararlar aldırma amacıyla hareket etmelerini engellemek, ilgili mevzuat ve kavramların yorumlanmasında müşterekliğin sağlanması ve karşılıklı işbirliği ile bilgi aktarımına yönelik kararlar alınmasını sağlamaktır.



    Kapsam

    Madde 4-
    Bu Protokol, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde telekomünikasyon sektöründe rekabet koşullarını etkileyen ve sektörde rekabetin geliştirilmesine ve korunmasına yönelik tedbir, tespit, düzenleme ve denetlemeye ilişkin her türlü hukuki işlem ve davranışlar konusunda Taraflar arasındaki işbirliğini kapsar.



    Hukuki dayanak

    Madde 5-
    Bu Protokol, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun değişik 4, 10, 29 ve 30 uncu maddeleri ile 2813 sayılı Telsiz Kanununun değişik 7 nci maddesi ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 27 ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.



    Bilgi aktarımı

    Madde 6-
    Taraflar arasında bilgi akışında aşağıdaki esaslar uygulanır:



    a) Taraflar, görevlerinin ifasında rekabetin korunmasına ilişkin önem arz eden konu ve gelişmeler hakkında birbirlerine bilgi aktarırlar.

    b) Taraflar, görevlerinin ifası sırasında işletmeciler hakkında elde ettikleri bilgileri, karşı tarafın göreviyle ilgili olarak önem arz etmesi veya talep edilmesi durumunda diğer tarafa aktarır.

    c) Bilgi aktaran tarafın gizli olduğunu belirttiği bilgiler, diğer tarafça da gizli olarak değerlendirilir ve söz konusu bilgiler, sadece talep edildikleri amaçla sınırlı olarak kullanılır.




    İKİNCİ BÖLÜM

    Usul ve Esaslar




    Usul ve esaslar

    Madde 7-
    Bu Protokol hükümleri aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır:



    a) Koordinasyon Komitesi, bu Protokol kapsamında Taraflar arası koordinasyon çalışmalarını yürütmek ve bu amaçla bilgi akışını sağlamak için yılda dört kez olmak üzere Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında toplanır. Telekomünikasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu Başkan Yardımcılarının öngördüğü durumlarda Koordinasyon Komitesinin olağanüstü toplanması sağlanır. Bu toplantılara gerekli görüldüğü takdirde, Tarafların ilgili diğer Personeli de katılır.



    Koordinasyon Komitesinin Mart ve Eylül ayları toplantıları, üst düzey koordinasyonun sağlanması amacıyla, Telekomünikasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu Başkanlarının katılımıyla gerçekleşir.



    Koordinasyon Komitesi toplantılarında gerekli görülen konular, Rekabet Kurulu ve Telekomünikasyon Kurulu'nun ilk toplantılarının gündemine alınarak değerlendirilir.



    b) Koordinasyon Komitesinde görev alan Daire Başkanlarının görüşü ile belirlenecek ilgili personelden oluşan çalışma grubu, her ayın ilk haftasında olağan ve gerektiğinde olağanüstü toplanır..



    Komitelerin sekreterya hizmetleri ilgili Daire Başkanlıklarınca yerine getirilir.



    c) Telekomünikasyon sektöründe rekabete ilişkin olarak yapılan başvurular çalışma grubu toplantılarında görüşülerek yapılması gerekenler belirlenir, başvurulara ilişkin bilgi ve belgeler taraflara iletilir, kayıt altına alınır. Gerekli görülen konular Koordinasyon Komitesine götürülür. Çalışma Grubu toplantısında görüşülmesi gereken başvurulardan ivedilik arz edenler, söz konusu toplantı beklenmeyerek başvuru tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde diğer tarafa bildirilir.



    Yürütülen soruşturmalar

    Madde 8-
    Taraflar telekomünikasyon sektöründe yürüttükleri soruşturmalarda soruşturma raporlarını ilgililere tebliğ ederken, aynı zamanda konuya ilişkin yazılı görüş almak üzere birbirlerine de gönderirler. Yazılı görüş en geç 30 (otuz) gün içerisinde diğer tarafa bildirilir. Soruşturma raporlarının tamamlanmasından sonra görüş almayı gerektirecek nitelikte yeni bulgular ortaya çıktığında taraflar birbirlerinin görüşlerine yeniden başvurabilirler.



    Birleşme ve devralmalar

    Madde 9- RK
    , telekomünikasyon sektöründe 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bildirilmesi zorunlu birleşme ve devralmalara yönelik olarak, Rekabet Kurulu'nca karar verilmeden önce TK'nın yazılı görüşünü alır. TK yazılı görüşünü 10 (on) gün içerisinde oluşturarak gönderir.



    Menfi tespit ve muafiyet başvuruları


    Madde 10- RK, telekomünikasyon sektöründeki menfi tespit/muafiyet başvurularına yönelik olarak Rekabet Kurulu tarafından karar verilmeden önce TK'nın yazılı görüşünü alır. TK. yazılı görüşünü 30 (otuz) gün içerisinde gönderir.



    Aynı başvuru yapılması

    Madde 11-
    Telekomünikasyon sektöründe rekabete ilişkin aynı başvurunun her iki Kuruma da yapılması halinde Çalışma Grubu taraflar arasında koordinasyonu sağlar ve konuya ilişkin çalışmalar hakkında Koordinasyon Komitesini bilgilendirir.



    Hakim konum tespiti

    Madde 12- TK,
    ilgili telekomünikasyon hizmetlerinde, bir işletmecinin, ilgili hizmet veya coğrafi piyasada hakim konumda bulunup bulunmadığının Telekomünikasyon Kurulu tarafından belirlenmesinden önce RK'nın yazılı görüşünü alır RK, yazılı görüşünü 15 (onbeş) gün içerisinde bildirir.





    İmtiyaz sözleşmeleri şartnamesi

    Madde 13- TK
    , imtiyaz sözleşmesi gerektiren telekomünikasyon hizmetlerinde, Telekomünikasyon Kurulu tarafından karar verilmeden önce hazırladığı şartnamelere ilişkin RK'nın yazılı görüşünü alır. RK yazılı görüşünü 20 (yirmi) gün içerisinde gönderir



    TK ihale sonrasında imtiyaz sözleşmesini imzalayacak tarafın belli olması halinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat gereği Telekomünikasyon Kurulu tarafından karar verilmeden önce RK'ya izin başvurusunu iletir.



    Genel nitelikteki düzenlemeler

    Madde 14-
    Taraflar telekomünikasyon sektörünü etkileyecek genel nitelikli düzenlemeleri yürürlüğe koymadan önce birbirlerinin görüşlerini alırlar.




    ÜÇÜNCÜ BÖLUM

    Diğer Hükümler, Yürütme ve Yürürlük


    Diğer hükümler

    Madde 15-
    Bu protokolde belirtilen sürelerde görüş bildirilmemesi halinde olumlu görüş bildirmiş sayılır.



    Bu Protokolde geçen süreler, tarafların tabi oldukları kanunlar çerçevesinde uymak durumunda oldukları süreleri uzatacak veya kısaltacak biçimde yorumlanamaz.



    Yürütme

    Madde 16-
    Bu Protokolün hükümlerini Rekabet Kurumu Başkanı ve Telekomünikasyon Kurulu Başkanı yürütür.



    Yürürlük

    Madde 17-
    Onyedi maddeden oluşan bu Protokol iki nüsha olarak tanzim edilmiş olup hükümleri Rekabet Kurulu ve Telekomünikasyon Kurulu tarafından kabul ve Rekabet Kurumu Başkanı ile Telekomünikasyon Kurulu Başkanı tarafından imza edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.




















    < br>





    İçindekiler

    ESC Yayınları

    Yayın Sorumlusu
    Prof. Dr. Arif ESİN

    Adres
    Akaretler Sıraevleri
    S.Seba Caddesi No: 35
    Beşiktaş 80680
    İstanbul - Türkiye
    Tel: +90 212 2369656 (pbx)
    Fax: +90 212 2614196

    e-mail
    esc@escrc.com
    Web Sitesi
    www.escrc.com
    ISSN: 1302 - 4019